Är du duktig på att städa och vill tjäna lite extrapengar? Erbjud städning till vänner och grannar – du behöver inte ens ha F-skatt eller anställning för att kunna göra det helt lagligt.

Det blir allt vanligare att köpa in städtjänster och antalet städföretag blir allt fler. Samtidigt kan vem som helst erbjuda sig städa för att dryga ut hushållskassan. Förr genomfördes det alltid via svartjobb men med dagens digitala tjänster går det att städa rent – med rent samvete. Detta trots att man varken har F-skatt eller är anställd av ett städföretag.

Lösningen är att använda sig av frilanstjänster som CoolCompany, Frilansfinans eller liknande. Deras affärsidé handlar nämligen om att ”anställa” vem som helst men att personen själv får se till att skapa jobb, fakturera och ha all kundkontakt.

Så fungerar faktura utan F-skatt

Du vill hjälpa grannen med städning men eftersom det tar ett par timmar kommer ni överens om att det ska kosta grannen 1500 kr. Du utför den städning ni kommit överens om och registrerar dig sedan på exempelvis Frilans Finans för stockholms hemstädning. Tjänsten är gratis att registrera sig på och när detta är klart anges att en faktura ska skapas från dig till grannen på 1500 kr och att detta gäller för ”städning”.

Det som i detta fall sker är att Frilans Finans ”anställer” dig enbart under den gällande tiden som städningen pågår. Det är därmed detta företag som står bakom fakturan som skickas ut till kunden. Eftersom de har F-skatt har de rätten att skapa faktura. De betalar sedan ut ”lön” till dig (som anställd).

Det unika är att det är du som helt och hållet styr fakturabelopp och därmed lön. Detta eftersom fakturabeloppet som grannen betalar för den städning du utfört både blir din lön, din skatt och en mindre avgift från en städfirma till Frilans Finans för deras tjänst.

Om grannen betalar 1500 kr kommer du få ungefär 750 kr på ditt konto efter att skatter och avgifter är betalda. Detta i likhet med om du haft F-skatt och fakturerat via ett eget företag. Skillnaden är enbart någon procentenhet som Frilans Finans tar som avgift.

Skapar möjligheter för fler att tjäna pengar på städning

Med dessa ”kortare anställningar” skapas flexibla möjligheter för vem som helt att erbjuda städning, klippning av gräsmatta eller liknande tjänster helt lagligt. Det man däremot bör kontrollera är vad som gäller kring försäkring och ansvar. Om arbetet sker hemma hos någon annan bör detta alltså kontrolleras med gällande faktureringslösning.